Marcela Látalová

22. října 1951, Prostějov

Narodila se na Moravě, v raném věku odešla s rodiči do Prahy, avšak do rodného kraje své rodiny se vracela a zážitky ze svých pobytů mezi muzikanty a tanečníky folklorních souborů Hané a Valašska si uchovala na celý život. V Praze absolvovala základní a střední vzdělání, od roku 1969 byla členkou souboru Josefa Vycpálka, jejími dominantními zájmy byla hudba a tanec.

V letech 1970-1975 studovala na Filozofické fakultě obor estetická výchova-hudební výchova a navštěvovala Lidovou konzervatoř obor lidový tanec. V roce 1975 nastoupila jako pedagog estetické výchovy na gymnázium v Praze-Michli, po té jako učitelka hudební výchovy na základní škole v Černošcích a lektorka tance v místním kulturním domě. Významné bylo pro ni setkání s Jarmilou Jeřábkovou a Evou Blažíčkovou a jejich prostřednictvím s taneční výchovou směru Duncan. Ve své pedagogické práci se odklonila od lidového tance směrem k Duncan–Jeřábková–Blažíčková, opustila soubor Josefa Vycpálka a spolu se svým manželem se stala členkou Studia komorního tance. V letech 1982–1985 absolvovala studium taneční pedagogiky na Katedře tance pražské HAMU. V roce 1986 nastoupila jako pedagog tanečního oboru na základní umělecké škole v Černošicích, kde působí dosud. Při této ZUŠ založila dětský taneční soubor Pramínek a ve svém osobitém pojetí se opět vrátila k pramenům své inspirace v lidovém umění.

Je autorkou desítek choreografií, které získaly řadu ocenění na přehlídkách dětských skupin scénického tance, dětských skupin folklorního tance i soutěžních přehlídek tanečních oborů základních uměleckých škol. V roce 2008 jí byla udělena Cena ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit za dlouholetou činnost věnovanou rozvoji tanečního umění.

 

Zdroj: Publikace 20 Celostátních přehlídek dětských skupin scénického tance 19682003, str. 90.