Lenka Jíšová

5. 5. 1961 Plzeň

 

Od dětství milovala pohyb, hudbu a tanec a během středoškolských studií v letech 1977–1982 byla členkou Skupiny historických tanců při hudební skupině Ars musica. Během vysokoškolských studií na plzeňské Pedagogické fakultě ji zaujal moderní tanec a stala se členkou Studia komorního tance vedeného Jenou Janovskou.

Učit začala v roce 1987 na LŠU (lidová škola umění, dnes ZUŠ – základní umělecká škola) v Mariánských Lázních a současně absolvovala doplňkové studium pro pedagogy tance na Hudební a taneční fakultě Akademie múzických umění v Praze (HAMU). V letech 1991–1995 učila na ZUŠ v Plzni-Škvrňanech a poté přešla na ZUŠ B. Smetany v Plzni, kde učí dosud. Při této ZUŠ založila v roce 1997 skupinu scénického tance NoTa (Nový Tanec). Vedle své hlavní činnosti učitelky i často lektoruje.

Rozsah činnosti Lenky Jíšové je velmi široký, zahrnuje děti i dospělé, jak obor taneční, tak i hudbu a divadlo. Je autorkou desítek tanečních kompozic, se svými žáky se účastní celostátních přehlídek scénického tance jak dětských skupin, tak mládeže a dospělých. Svým osobitým a citlivým přístupem k dětem i k dospělým a svou osobitou taneční poezií obohacuje českou taneční výchovu i taneční tvorbu o významné hodnoty.

 

Zdroj: Publikace 10 Celostátních přehlídek dětských skupin scénického tance 2009–2018